Индустрија

 • Која е најдобрата волфрамска електрода?

  Која е најдобрата волфрамска електрода?

  Најдобрата волфрамска електрода за одредена примена зависи од фактори како што се типот на заварување, материјалот за заварување и струјата на заварување.Сепак, некои најчесто користени волфрамски електроди вклучуваат: 1. Ториирана електрода волфрам: обично се користи за еднонасочно заварување на нерѓосувачки челик, никел сите ...
  Прочитај повеќе
 • Што се легури на тешки метали?

  Што се легури на тешки метали?

  Легурите на тешки метали се материјали направени од комбинација на тешки метали, често вклучувајќи елементи како што се железо, никел, бакар и титаниум.Овие легури се познати по нивната висока густина, цврстина и отпорност на корозија, што ги прави корисни во широк опсег на индустриски апликации.Некои ком...
  Прочитај повеќе
 • Кој метал се користи за противтежа?

  Кој метал се користи за противтежа?

  Поради високата густина и тежина, волфрамот најчесто се користи како противтежа метал.Неговите својства го прават идеален за апликации кои бараат компактни и тешки противтежи.Меѓутоа, во зависност од специфичните барања на апликацијата, други метали како олово, челик и некаде...
  Прочитај повеќе
 • Од што се состои танталот?

  Од што се состои танталот?

  Танталот е хемиски елемент со симбол Ta и атомски број 73. Составен е од атоми на тантал со 73 протони во јадрото.Танталот е редок, тврд, сино-сив, сјаен преоден метал кој е многу отпорен на корозија.Често се легира со други метали за да се подобри неговата механичка...
  Прочитај повеќе
 • Која боја волфрам ја користите за алуминиум?

  Која боја волфрам ја користите за алуминиум?

  Во денешната брзорастечка индустрија за преработка на алуминиум, изборот на вистинскиот материјал за заварување стана особено важен.Неодамнешното воведување на иновативна технологија треба да ја промени индустријата - употребата на волфрамски електроди специфични за боја за подобрување на квалитетот на...
  Прочитај повеќе
 • Кои се грејните елементи со волфрам?

  Кои се грејните елементи со волфрам?

  Грејните елементи направени со волфрам се користат во различни апликации на високи температури поради исклучителните својства на волфрам, како што се неговата висока точка на топење, одличната цврстина на високи температури и низок притисок на пареа.Еве неколку вообичаени типови на грејни елементи кои користат волст...
  Прочитај повеќе
 • Кои се посебните карактеристики на волфрамскиот челик?

  Кои се посебните карактеристики на волфрамскиот челик?

  Обично кога цврстината на материјалот е висока, отпорноста на абење е исто така висока;висока цврстина на виткање, цврстина на удар е исто така висока.Но, колку е поголема тврдоста на материјалот, неговата цврстина на свиткување и цврстина на удар се помали.Челик со голема брзина поради високата цврстина на свиткување и цврстина на удар, како ...
  Прочитај повеќе
 • Зошто се додава волфрам во челикот?

  Зошто се додава волфрам во челикот?

  Волфрамот се додава во челикот поради неколку причини: 1. Ја зголемува цврстината: Волфрамот ја зголемува цврстината и отпорноста на абење на челикот, што го прави погоден за апликации каде што челикот треба да издржи високи нивоа на абење и кинење.2. Ја подобрува силата: Волфрамот помага да се зголеми силата и да се затегне ...
  Прочитај повеќе
 • Ќе има нови промени во индустријата за волфрам и молибден во 2024 година, дали знаете нешто?

  Ќе има нови промени во индустријата за волфрам и молибден во 2024 година, дали знаете нешто?

  Се очекува индустријата на волфрам и молибден да биде сведок на серија невидени промени и нови можности во 2024 година, во согласност со брзата еволуција на глобалната економска структура и континуираниот напредок на технолошките иновации.Поради нивните уникатни физичко-хемиски својства, ...
  Прочитај повеќе
 • Зошто сега цената на волфрамот е толку висока?

  Зошто сега цената на волфрамот е толку висока?

  Во денешната наука за материјали и индустриско производство, волфрамот и неговите легури се многу барани материјали поради нивните уникатни својства.Волфрамот, редок метал со многу висока точка на топење, висока густина, извонредна цврстина и одлична електрична спроводливост, е широко користен...
  Прочитај повеќе
 • Причини за флуктуации на цената на волфрамската електрода?

  Причини за флуктуации на цената на волфрамската електрода?

  Волфрамските електроди, непроценливо богатство за индустријата за заварување, се незаменлива алатка за професионални операции на заварување поради нивните уникатни својства и опсегот на примена.Сепак, цената на оваа алатка често покажува забележителни флуктуации.Зошто е тоа така?Ајде да земеме еден...
  Прочитај повеќе
 • Кои се својствата на легурата на волфрам никел?

  Кои се својствата на легурата на волфрам никел?

  Легурата на волфрам-никел, позната и како тешка легура на волфрам, обично се состои од волфрам и матрица никел-железо или никел-бакар.Оваа легура има неколку важни својства, меѓу кои: 1. Висока густина: Легурата од волфрам-никел има висока густина, што овозможува да се користи во апликации каде тежината е ...
  Прочитај повеќе
123456Следно >>> Страница 1/8